Groetjes, de onwetende patiënt

Vlaams parlementslid Celia Groothedde maakt samen met twee collega’s in de Senaat werk van een onderzoeksrapport rond gynaecologisch geweld. Velen denken daarbij instant aan traumatische bevallingen, maar gynaecologisch geweld gaat veel verder dan dat. Ook het negeren van pijnklachten, anticonceptie voorschrijven zonder overleg of ongepaste opmerkingen door een arts maken er deel van uit. Ik ben erg blij met dit – zo belangrijke – initiatief en leverde een (zeer kleine) bijdrage aan een artikel daarover in De Morgen.

In dat artikel lees je heel wat getuigenissen die aan je blijven plakken. En ook deze reactie van Johan Van Wiemeersch, gynaecoloog en woordvoerder van de Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (VVOG): “Op het vlak van begeleiding en informatie kunnen we op dit moment niet meer doen. Over een knip of keizersnede moet een arts zelf de beslissing kunnen maken, zelfs als de moeder daar niet mee akkoord gaat. Een arts heeft daar jaren hogere studies voor gedaan. Als we een ingreep doen, is dat alleen om het welzijn van kind en moeder te garanderen.”

Ik krijg deze denigrerende en respectloze quote maar niet uit mijn hoofd. Volgens de website van VVOG is het hun missie om ‘partner te zijn van vrouw en vrouwenarts’. Tenzij die vrouwen niet braaf luisteren en knikken, blijkbaar.

Ik zag minstens tien verschillende gynaecologen en andere artsen met mijn endometrioseklachten alvorens ik gediagnosticeerd werd. Als ik – de domme, onwetende patiënt – al die artsen gewoon geloofd had toen ze mijn klachten wegwuifden, zat ik hier nu nog met onhandelbare pijn. Of misschien ook niet, want de kans is groot dat die onbehandelde endometriose intussen een heleboel andere organen had aangetast. Met alle gevolgen van dien.

Absoluut akkoord dat ik zelf niet opgeleid ben om medische ingrepen uit te voeren of diagnoses te stellen. Absoluut niét akkoord dat ik als patiënt dan maar gewoon de benen in de gynaecologische stoel moet leggen en alles zomaar moet ondergaan zonder enige toestemming of enig overleg.

Wat mij betreft heeft de heer Van Wiemeersch enkel duidelijker gemaakt dat gynaecologisch geweld een zwaar onderbelicht probleem is dat dringend moet worden aangepakt. En het maakt me des te dankbaarder voor de twee fantastische gynaecologen die na vijftien jaar zoeken wél luisterden en ingrepen (na uitgebreid overleg met en goedkeuring van mij).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *