De extraverte introvert

Ik lijk een ontzettend sociaal dier, gedraag me meestal luid en druk (lees: irritant), maar eigenlijk ben ik zo introvert als de pest en maken mensen me vooral moe. Ja, ik besef heel goed hoe ironisch dat klinkt: dat ík mensen vermoeiend vind.

Dat wil niet zeggen dat ik alsof doe wanneer we afspreken: ik ben dan oprecht blij om je te zien, en ik ben ongespeeld enthousiast als ik je in mijn armen sluit.

Maar achteraf moet ik recupereren. Weinigen snappen dat. Ik lijk immers een toonbeeld van extraversie. Ik ben echter het tegenovergestelde: ik haal geen energie uit anderen, spreek nauwelijks af met vrienden (zelfs met degenen die ik ontzettend leuk vind), heb een hekel aan feestjes, mijd plaatsen waar veel mensen op elkaar gepropt staan, en spendeer mijn dagen het liefst alleen.

Ik zit in een constant gevecht met mezelf. In groep lijk ik voortdurend te willen opvallen, terwijl dat het laatste is dat ik wil. Het lijkt een gewoonte. Als ik stil ben op café, is iedereen ervan overtuigd dat er iets met me scheelt. Ik gedraag me vaak fel net omdat iedereen dat van me verwacht, en tegelijk verafschuw ik mezelf ervoor. Klinkt belachelijk, niet?

Je wil niet weten hoe vaak ik in bed lig na te denken over hoe idioot luid ik weer was, en hoe vervelend iedereen me vast vindt, dat mensen alleen maar doen alsof ze me leuk en aardig vinden, dat ik onaangenaam gezelschap ben, dat ik me gedraag als een sociaal gehandicapte kleuter zonder manieren en iedereen dat ziet. Ook dat maakt het moeilijk voor me om af te spreken met anderen, en al zeker in het openbaar: ik denk vaak van op voorhand al na over hoe ik het ‘toch maar weer zal verpesten’.

Als je dus al een tijdje met me probeert af te spreken en ik telkens een dwaas excuus lijk te hebben: weet dat ik echt mijn best doe, maar dat het niet altijd even goed lukt om uit mijn veilige cocon te komen. Maar weet vooral dat het niet aan jou ligt, en ik gewoon een vreselijk moeilijk mens ben.

14 thoughts on “De extraverte introvert”

 1. Lieve Evelien

  Geen zorgen maken. Probeer het te laten gaan. Je bent een van de meest bijzondere en waardevolle mensen die ik ooit heb leren kennen. Ik herken je enorm in wat je schrijf. Zowel de extraverte feestganger als de introverte die liever met wijn en chocola een film kijkt. Dat mensen vermoeiend zijn herken ik zelf ook. En ik denk dat dat ook logisch is.

  Hou van jezelf en realiseer dat zelfzorg en zelfliefde het belangrijkste is dat er bestaat. Ook al denken we soms anders.

  x Leo

 2. Vier woorden:
  Je bent niet alleen.

  Ik begrijp het volledig.
  Alsof je die cocon enkel kan doorbreken door het compleet tegenovergestelde te zijn dan wat je bent.

  Gelukkig nemen echte vrienden jou dat niet kwalijk.

 3. Dank je Evelien om dit te delen, mooi en duidelijk geschreven.
  Blijkbaar zijn er ook nog anderen heb ik in de reacties gezien, ik kan me aansluiten hoewel niemand die me slechts oppervlakkig kent dit zal geloven. Je verwoordt het mooi, het is niet gespeeld, die aandacht voor en van anderen. Dat opvallen in de groep en een grote mond opzetten, terwijl je eigenlijk wil verdwijnen. Ik ken die tegengestelde gevoelens. Even genieten van de aandacht en dan … oei zoveel aandacht, wat moet ik doen, doe ik iets verkeerd,…
  Ook het alleen zijn, daar hou ik enorm van…

 4. Héél herkenbaar en perfect omschreven!
  Ik dacht een hele tijd dat mensen het niet doorhadden dat ik eigenlijk introvert ben, maar blijkbaar toch wel haha. Vond het ook een lange tijd belangrijk om te doen alsof ik extravert was … nu niet meer dus :-D.

 5. Oh, wat een herkenning!

  Dank je wel Evelien, voor dit mooie stuk tekst en de bevestiging dat ik niet de enige “gek” ben! Jouw cocon, zoals jij het noemt, is mijn bubbel, daarin ben ik dan ook maar bereikbaar voor een paar mensen. De rest wordt dan buitengesloten, het is gewoon niet anders. Als ik in m’n bubbel zit, heeft alles me weer teveel leeggezogen (en ik weet het, ik dóe het zelf!!), en moet ik weer energie op doen.. Dat betekent alleen zijn en even niets en niemand toelaten..

  Nogmaals dank je wel!! xxx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *