Dat uw monster u nooit vinden zal

Een jaar geleden viel mijn zorgvuldig opgebouwde – maar bijzonder wankele – werkelijkheid uit elkaar. De daaropvolgende maanden werden volledig verslonden door de tijd die ik nodig had om de brokstukken bij elkaar te zoeken en de puzzel opnieuw in mijn hoofd te laten passen.

Het heeft jou niet teruggebracht, lieve David, maar het heeft mij wel doen stilstaan bij wat we hier eigenlijk lopen te doen, in dat leven.
Ook vandaag nog, een jaar na je dood, zorg jij ervoor dat ik minder wankel sta. Ik leef zoveel harder, net omdat ik zoveel zachter leef.

Wat zou ik je graag nog eens omarmen. Je zal altijd de mooiste mens zijn die ooit was.

Over twee dagen is het ook een half jaar geleden dat ik de parking van het psychiatrisch ziekenhuis voor het laatst afreed, met in mijn achterhoofd de woorden van mijn psycholoog: “Je bent nog lang niet klaar, maar je hebt Rustenburg opgebruikt. En er zijn weinig mensen die hier op zo’n punt komen. Wees maar eens trots op jezelf.” Het lijkt nu alsof die hele periode zich afspeelde in een ander leven. Het lijkt zo ver weg, terwijl het eigenlijk nog zo dichtbij is. Tastbaar bijna -en tegelijk zo surreëel.

Zelden heb ik zo weinig toegeleefd naar een verjaardag als naar mijn vierentwintigste. Zelden heb ik zo weinig toegeleefd naar een jaareinde als dat van 2014. En even zelden heb ik toegeleefd naar het begin van een nieuw jaar als dat van 2015.
Niet omdat ik er geen zin in had, maar omdat ik geen heil zag in het vieren van een jaarwisseling. In de hypocriete voornemers, de clichés waarin iedereen je alles toewenst wat je wil en de ‘dit jaar wordt alles beter, of anders’.

Maar intussen is dat nieuwe jaar er en besef ik dat ik nog maar zelden zoveel verschil gevoel heb bij de overgang van december naar januari. De wereld ligt overhoop, de maatschappij maakt me niet altijd even vrolijk. En toch is alles anders. En beter. Boeken bedekken mijn droefheid als een warme deken en ik heb de mooiste plannen voor het komende jaar. En niets moet. Niéts moet.

Dat uw monster u nooit vinden zal.

0 thoughts on “Dat uw monster u nooit vinden zal”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *