Robbertje vechten op #pkp15?

Dit stuk verscheen eerder in De Morgen.

Het was met de nodige trots dat korpschef Philip Pirard van politiezone Hazodi (Hasselt-Zonhoven-Diepenbeek) kwam vertellen dat zijn team op Pukkelpop een nieuw systeem zal uittesten, en wel om “vechtersbazen, dealers en zelfs terroristen op te sporen” – en wij die dachten dat alles zo relaxed was in Limburg. De chef had de Belgische primeur beter voor zichzelf gehouden.

Nochtans klinkt het idee op zich nog niet zo kwaad: een tool waarmee zes mensen gedurende het hele festival sociale media zoals Facebook, Twitter, Instagram en YouTube screenen aan de hand van 10.000 zoektermen. Of dealers tegenwoordig hun handelswaren aanbieden met een hashtag (pun intended) is nog maar de vraag, of terroristen en vechtersbazen hun aanslagen of knokpartijen op voorhand aankondigen met een bijhorend YouTube-filmpje des te meer.

Soit: met de tool is in Nederland kennelijk een aanslag op de koninklijke familie voorkomen. Ongetwijfeld is het ding het proberen waard. En baat het niet, dan schaadt het niet, hoor ik u denken. En mezelf trouwens ook. Want al ben ik geen gigantische fan van overdreven monitoring – genre Big Brother -, veiligheid is wel een issue waar wat mij betreft een inzet van redelijke middelen tegenover mag staan.

Ongetwijfeld had Pukkelpop een boeiende test kunnen zijn, misschien wel met verrassende resultaten. Maar het zal voor daarna zijn. Want in Kiewit jaagt de politie met de fanfare voorop. De tijd die mijnheer Pirard en de zijnen investeerden in het organiseren van een persconferentie, hadden ze beter gebruikt voor het aanwerven van een ervaren social media manager. Door een grootschalige actie als deze aan te kondigen via de pers, en – u raadt het – sociale media, hebben ze niet enkel het kind met het badwater weggegooid, maar meteen het volledige systeem onder water gezet.

In een mum van tijd werd de hashtag #pkp15 overgenomen door een boel grappenmakers op Twitter en Facebook.
@zegmaarbas: ‘Ik zweer het, ik ga straks een luchtmatras opblazen op #pkp15.’
@Nonunsenses: ‘Ik weed één iets: Pukkelpoppers zal veel werken hebben met die tracking #pkp15.’
@EgonTemm: ‘Wat zegt een West-Vlaming die met zijn drugs gepakt wordt op #pkp15? “Ketamine rekker!”‘
Zij lieten me alvast luidop lachen met hun tweets.

En ook ik kon het niet laten een criminele tweet de wereld in te sturen: ‘Iemand zin om morgen een robbertje te vechten op #pkp15? Camping B, 3e boom links! Breng uw vrienden mee, ik kom ook alleen MET MIJN GEWEER.’ Zoals Lil’ Kleine en Ronnie Flex het zouden zeggen: als je bitch wil chillen, kan ze maar beter niet voor de politie Hazodi werken de komende week.

Beetje kinderachtig, misschien, maar hopelijk toch ook een welverdiend lesje voor de Hasseltse politie. Ik hoop dat haar volgende lesje er een is met als onderwerp ‘Social media management voor dummies’. Ik boks (daar heb je hem weer, die pun) er met veel plezier eentje in mekaar, en ik ben ongetwijfeld niet de enige. Ze liggen tegenwoordig zowat voor het rapen, de experts. Het is maar een oproepje via Twitter of Facebook, en jullie krijgen zonder twijfel meteen een explosie (echt de laatste, sorry) van kandidaturen in jullie inbox.

Er werden me vooralsnog geen handboeien om de polsen geslagen, maar ik vermeld het voor alle duidelijkheid toch graag nog even: ik heb geen geweer, politie Hazodi. Meer nog: ik zal zelfs niet aanwezig zijn op Pukkelpop. Nu alleen nog hopen dat ze bij de Hasseltse politie De Morgen lezen.

*Noot voor de politie: grapje!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *