Vrouwendag (enkel als u voldoet aan de voorwaarden)

Het is vandaag vrouwendag en dat zagen ze bij Knack als het ideale moment om het woord te geven aan een aantal… mannen. Om hun ongezouten mening te verkondigen over vrouwen. De ene hield er al een aangenamer gedachtengoed op na dan de ander, maar een veralgemeninkje meer of minder werd niet geschuwd en qua ongefundeerde statements is het stuk al helemaal een topper.

Zo besloot Gert Verhulst – u weet wel, de man die rijk werd door tegen een hond te praten – zich voor de zoveelste keer uit te spreken over de schande van vrouwen die hun goesting doen én daar nota bene nog trots op zijn ook. We moeten er wel eerlijk in zijn: het loopt momenteel compleet de spuigaten uit met die geëmancipeerde wijven. ‘Tegenwoordig kunnen vrouwen niet meer koken en zijn ze daar nog trots op ook. Koken past blijkbaar niet bij het beeld waaraan de nieuwe vrouw moet voldoen. Dat is toch érg?’ Inderdaad Gert. Afschuwelijk. Een vrouw die niet kan koken, kunnen we maar beter meteen op de brandstapel gooien, want die deugt toch nergens voor. Laten schroeien tot er enkel nog een zwarte lap vlees overblijft. Net zoals zij deed met je steak.

Een vrouw die niet kan koken, kunnen we maar beter meteen op de brandstapel gooien, want die deugt toch nergens voor. Laten schroeien tot er enkel nog een zwarte lap vlees overblijft. Net zoals zij deed met je steak.

Paul Buysse, voorzitter van staalbedrijf Bekaert, liet ons op zijn beurt weten hoezeer vrouwenquota een achteruitgang zijn van de kwaliteit. Dat er over quota verschillende meningen heersen weten we allemaal, dus tot daar. Maar dan komt het: volgens de heer Buysse zijn quota vooral overbodig omdat vrouwen in bedrijven meer promotiekansen krijgen dan hun mannelijke collega’s. Zeker, Paul. Het glazen plafond ligt ergens ver boven de wolken en Equal Pay Day is een verzinsel van aandachtsgeile feministische clubjes. Gelukkig weet u ons te vertellen hoe het wérkelijk in elkaar zit. Fijn om eindelijk eens een verfrissend geluid te horen betreffende dit onderwerp.

Jef Vermassen, ‘s lands bekendste advocaat, laat en passant even vallen dat ‘uit wetenschappelijke studies blijkt dat een groot deel van de aangiftes van verkrachtingen vals is. Sommige bronnen hebben het zelfs over de helft.’ Welke bronnen, daar hebben we het complete raden naar. Als er iets is dat ik uit dit hele stuk geleerd heb, is het dat mannen geen bewijzen of cijfers nodig hebben om hun uitspraken te staven. We moeten hen blijkbaar gewoon geloven op hun woord.

Maar de meest zorgwekkende uitspraak, vind ik die van Bart De Wever, voorzitter van de populaire politieke partij N-VA. ‘Over vijftig of honderd jaar zal de helft van alle piloten heus niet uit vrouwen bestaan, want om piloot te worden, heb je blijkbaar een zeer mannelijk verstand nodig. Aan de andere kant zijn er dan weer beroepen waarin veel vrouwen excelleren en de meeste mannen niet goed zijn. Dat is de realiteit. Maar wie dat tegenwoordig durft te zeggen, botst frontaal met de vrouwenbeweging, die er nog altijd van uitgaat dat de verschillen tussen mannen en vrouwen uitsluitend met cultuur te maken hebben.

Logisch, want mannen zijn egoïstische en hardvochtige zwijnen die niet in staat zijn om een kind te verluieren of iemands bloeddruk te nemen.

Een ‘mannelijk verstand’, wat is dat precies, Bart? Een brein geschapen in de vorm van een fallus? Een aangeboren woordenschat die de basistermen van een gereedschapskist bevat? Die beroepen waarin vrouwen excelleren en de meeste mannen niet goed in zijn: please do elaborate. Of wacht, laat me raden: u heeft het over de zorgsector. Logisch, want mannen zijn egoïstische en hardvochtige zwijnen die niet in staat zijn om een kind te verluieren of iemands bloeddruk te nemen. Vervolgens gaat u verder met ‘wie dat tegenwoordig durft te zeggen, botst met de vrouwenbeweging, die er nog altijd van uitgaat dat’. Ik weet niet of u af en toe een boek of studie ter hand neemt, meneer De Wever. Ik ging er tot nu toe vanuit van wel, maar misschien heb ik u wel te hoog ingeschat. Deze uitspraak doet mij namelijk het tegendeel vermoeden. Als ik even in naam van ‘de vrouwenbeweging’ mag spreken, kan ik u zeggen dat die vrouwenbeweging er niet zomaar ‘van uitgaat’ dat de verschillen tussen mannen en vrouwen uitsluitend met cultuur te maken hebben. Neen, het is haast niet te geloven, maar wij vrouwen doen af en toe al eens beroep op wetenschappelijke studies en onderzoeken. Ik wil u graag aanraden om het boek ‘Delusions of Gender’ van Cordelia Fine te lezen. Als u daarna zin hebt in meer, kan ik er u gerust nog een aantal aanraden. Maar laten we niet proberen lopen alvorens we kunnen stappen.

IMG_0017

U stelt ook nog dat het verschil tussen vrouwelijkheid en mannelijkheid zich volgens u vertaalt in ideologische voorkeuren en uw partij daarom harder moet werken dan sommige andere partijen om vrouwelijk politiek personeel en vrouwelijke kiezers te kunnen aantrekken. Het is wellicht een compleet van de pot gerukt idee, maar misschien moet u al eens stoppen met vrouwen vertellen dat ze bepaalde zaken niet kunnen omdat ze, wel ja, een vrouw zijn.

En dan is er nog één ding dat ik jullie wil meegeven op deze vrouwendag. (En altijd.)
Lieve meiden, vrouwen, wijvekes: laat u alstublief nooit of te nimmer wijsmaken dat ge iets niét kunt omdat ge een vrouw zijt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *